16 de marzo de 2015

Santuari del Coll

Foto J.Martinez
 
Este Santuari se encuentra en medio de las Guilleries, solitario entre las valles de Osor y Susqueda, en las comarcas de Girona.

El Santuari de la Mare del Deu del Coll es el monumento religioso para notable de la población de Osor. Está situado a 6 km de la població y se acceda por una carretera pavimentenda, que comienza en el Pont dels Soldats.

Desde el santuari se puede ver el Valle d'Osor y el Pantano de Susqueda.

Al lado del santuario hay un buen hostal, el Hostal del Coll


Un poco de historia (sacado de la web municipal del ajuntament):

El primer temple podria haver sigut de finals s.IX però apareix documentatment a 1184 quan s'hi construí un priorat benedictí filial de l'abadia d'Amer. Cap a 1480 fou abandonat i a 1592 el càrrec prioral del Coll s'uní a la dignitat abacial d'Amer. Entre 1878 i 1948 fou parròquia rural i, des d'aleshores, se n'han encarregat el rectors de Susqueda d'Osor. L'edifici actual és d'origen romànic, força modest i amb pocs motius ornamentals, d'una sola nau, gran absis semicircular i campanar d'espadanya de dos pisos sobre la façana. La imatge de la Verge és una reproducció lliure d'una de romànica -l'original es troba al Museu Episcopal de Vic- que va substituir-ne una de barroca destruïda el 1936. També hi trobem una reproducció del frontal de l'altar; l'original, del s.XII, conservat al Museu Episcopal de Vic, és obra del Mestre del Coll i es considera una de les obres més significatives de la pintura primitiva catalana. Els frescos de sobre l'absis són de Joan Casanovas i el finestral abstracte de vidre gruixut, de l'artista gironí Domènec Fita


No hay comentarios: